Piwoniami lato się zaczyna…

13/06/2017 0

Tytuł tego tekstu, będący parafrazą słów piosenki Czesława Niemena, doskonale do piwonii pasuje. Ten piękny, subtelny i pachnący kwiat kojarzy nam się z ciepłem, słońcem i sielankową atmosferą, która spływa na nas wraz z początkiem lata. Czyli właśnie wtedy, kiedy zaczynają królować piwonie: w ogrodach, na bazarach, w eleganckich salonach, mieszkaniach i oczywiście w kompozycjach ślubnych o czym nie mógłbym nie wspomnieć jako florysta. Piwonia to prawdziwa królowa, którą wszyscy kochają!

Faktem jest, że we florystyce jest to kwiat niezwykle popularny. I nie przypadkiem: jego wspaniała uroda sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno w kompozycjach eleganckich jak i w tych lekkich, polnych. Jest też częstym składnikiem modnych obecnie bukietów stylu Boho. Jej plusem jest wielki, okazały kwiat często o pełnej budowie, dzięki któremu możemy łatwiej wypełnić przestrzeń i ułożyć bukiet.

piwonia, foto: pinterestPiwonie w bukiecie ślubnym, źródło: pinterest

piwonia w bukiecie ślubnymPiwonie w bukiecie ślubnym

 

Kim jest piwonia?

Piwonia naturalnie występuje w południowej Europie, Azji Mniejszej i zachodniej Ameryce Północnej. Chińczycy uprawiali ją już 1500 lat temu i udało im się uzyskać najpiękniejsze odmiany. Piwonia jest długowieczną byliną (choć są wśród piwonii gatunki krzewiaste), która potrafi rosnąć wiele lat.

Ważniejsze gatunki

Istnieje ponad 1000 odmian, ale w Polsce najbardziej popularna jest piwonia chińska i piwonia lekarska.

1. Piwonia chińska (Paeonia lactiflora) posiada kwiaty o średnicy ok. 20 cm. Podzielona jest na 4 grupy:

  • Pojedyncze o kwiatach z jednym okółkiem płatków, pręcikami i słupkami normalnie rozwiniętymi
  • Japońskie – z jednym okółkiem płatków i pręcikami zredukowanymi do nitek
  • Anemonowe z jednym okółkiem płatków i pręcikami przekształconymi w małe, szerokie, płaskie płatki
  • Pełne – o kwiatach w których pręciki i słupki przekształcone są w płatki wielkości prawie płatków właściwych

Z tego gatunku wywodzi się najwięcej odmian występujących w naszych ogrodach i stosowanych we florystyce. Obecnie uprawiane odmiany nie pochodzą wprost od tego gatunku, lecz od sprowadzonych w XIX wieku do Europy chińskich form ogrodowych.

2. Piwonia lekarska (Paeonia officinalis) ma troszkę mniejsze kwiaty, ok. 15 cm średnicy, osadzone pojedynczo, często w kolorze czerwonym. Jest jednym z trwalszych gatunków.

Paeonia officinalis 001
Paeonia officinalis

Pivoine officinale (13)Paeonia officinalis

Kolory i dostępność

Kwiat piwonii  występuje w szerokiej gamie barw. Są to odcienie różu, bieli, czerwieni, czerwieni purpurowej, czerwieni fioletowej i rzadziej żółci. Jej główny atut to wielkość kwiatów i zapach. Zdarzają się też odmiany dwubarwne, w których np. drobne, wewnętrzne płatki są w zdecydowanie innym kolorze niż duże, zewnętrzne (np. odmiana ‚Władysława’ czy ‚Ursyn Niemcewicz’).

Naturalnym okresem dostępności piwonii jest czas od połowy maja do końca czerwca, czasami do początku lipca. Wtedy dostępnych jest sporo jej odmian u naszych krajowych ogrodników. Piwonia importowana dostępna jest przez cały rok, ale cena bywa wysoka, a jakość różna. Należy brać też pod uwagę, że przyjeżdża wtedy w mocnych pąkach i musimy zamawiać ją na tydzień wcześniej by zdążyła się rozwinąć.

 

żeby piwonia się rozwinęła

żeby piwonia się rozwinęła

 

Postępowanie z kwiatami w kwiaciarni

Warto pamiętać, że kwiaty, które kupujemy w profesjonalnym obrocie są odpowiednio kondycjonowane. Po przywiezieniu do kwiaciarni podcinamy je i wstawiamy do chłodnej wody z odżywką. Dobrze jest też zakwasić wodę kwaskiem cytrynowym (łyżeczka a 5l wody), co znacznie poprawi trwałość kwiatów. Usuwamy też wszystkie liście, które miałyby się znaleźć pod wodą.

Pamiętajmy też, że:

  • zawsze wstawiamy kwiaty do czystego wazonu i czystej wody,
  • regularnie uzupełniamy poziom wody w naczyniu,
  • nie ustawiamy wazonów w przeciągu,
  • nie ustawiamy wazonów w miejscu nasłonecznionym,
  • kwiaty trzymamy z dala od pater z owocami.

Jeżeli kupujemy piwonie od działkowców lub pozyskujemy z własnego ogrodu (ścinamy w fazie wybarwionego pąka), to musimy je odpowiednio przygotować. Najlepiej podciąć je i zaparzyć zanurzając końce łodyg we wrzącej wodzie na kilka sekund – do chwili aż przestaną płynąć pęcherzyki powietrza. Następnie ponownie podcinamy końcówki, na skos ostrym nożem, i wstawiamy do chłodnej kwaśnej wody z odżywką (jak zakwasić napisałem powyżej).

Co zrobić, żeby piwonia się rozwinęła?

Częstym problemem przy zakupie piwonii jest trafienie w odpowiednią fazę rozwoju pąka. Należy kupować w fazie dobrze wybarwionego pąka, a nie już rozwinięte. Piwonie importowane należy kupować nawet ze sporym (tygodniowym) wyprzedzeniem, aby pąki zdążyły odpowiednio się otworzyć. Proces ten możemy przyśpieszyć wstawiając kwiaty do letniego roztworu wody z odżywką Chrysal Professional 3 i ustawiając rośliny w ciepłym miejscu. Piwonie zakupione w zbyt mocnym pąku mimo zastosowania odżywki potrzebują czasem ponad tygodnia aby narosnąć. Nie należy kupować wcześniej mocno rozwiniętej piwonii, bo jej trwałość w tej fazie rozwoju jest mała.

 

żeby piwonia się rozwinęła

żeby piwonia się rozwinęła

 

Obecnie trudno wyobrazić sobie naszą pracę bez tych pięknych, pachnących kwiatów. Są one niezastąpione w bukietach, florystyce ślubnej ale i wtedy gdy musimy pożegnać ludzi, którzy odeszli do wieczności. Dla mnie jednak pojawienie się piwonii to początek lata, światła, ciepła i radości. Cieszmy się więc teraz bogactwem ich kolorów i chłońmy ich zapach.

Pisząc ten artykuł korzystałem z artykułu dr Ewy Skutnik (Piwonia symbol lata), kwartalnik Bukiety 2/2009

O autorze
Michał Bursig

Michał Bursig

absolwent wydziału rolniczego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Marketingu i Zarządzania na Politechnice Świętokrzyskiej. Z branżą kwiatowa związany od 1992 roku. Współwłaściciel Kwiaciarni Pod Zegarem w Kielcach i firmy szkoleniowej, wykładowca botaniki, fizjologi roślin oraz wiedzy o roślinach na szkoleniach bukieciarskich i florystycznych, specjalista od nawożenia roślin.