Jadalne kwiaty

24/03/2014

Człowiek lubi znajdować się wśród kwiatów, które dekorują jego otoczenie feerią barw, kształtów i zapachów. Spośród nich może wybierać niezliczone gatunki kwiatów, a każdy z nich odznacza się innymi walorami dekoracyjnymi. Jak się okazuje nie są one ich jedyną zaletą, bo dodatkowo niektóre gatunki można spożywać zarówno na surowo w różnego rodzaju sałatkach i surówkach, zasmażać w cieście, ale też stosować jako dodatek do dań ciepłych jak zupy, sosy, potrawy z jajek, oraz różnych wypieków.


Reklama

kwiaty jadalneJadalne kwiaty mają rośliny z grupy jednorocznych, najpopularniejszą z nich jest nasturcja większa. Charakteryzują się one pikantnym, lekko piekącym smakiem, doskonale służą jako dodatek do na przykład sałatek warzywnych, ale doskonale smakują również nafaszerowane twarożkiem, bądź pastą jajeczną. Kwiaty te zawierają sporą ilość luteiny, barwnika roślinnego o silnych właściwościach przeciwutleniających i kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Kolejną rośliną jednoroczną jest nagietek lekarski o właściwościach przyprawowych. Jego płatki można suszyć i stosować jako barwnik do potraw z ryżu i makaronów. Występuje w nich spora ilość karotenoidów (7,71mg/g) które są silnymi przeciwutleniaczami, flawonoidów działających przeciwzapalnie, a także soli mineralnych. Wśród bylin najbardziej popularna jest lawenda wąskolistna zawierająca duże ilości olejków eterycznych, suszone kwiaty nadają się znakomicie jako przyprawa do pieczeni, są jednym ze składników mieszanki znanej pod nazwą „zioła prowansalskie”, albo słodkich wypieków i deserów. Kwiaty stokrotki pospolitej również nadają się do spożycia, ale do celów kulinarnych wykorzystywane są także młode listki i pąki kwiatowe. Zawierają głownie witaminę C i kwasy organiczne i olejki eteryczne. Można z nich przyrządzać wiosenne surówki, stosować jako dodatek do sosów, zup, past, a doskonale komponują się w potrawach z jajek.

Kwiaty niektórych drzew i krzewów również można jeść. Do najpopularniejszych spożywanych w ostatnich czasach należy kwiat czarnego bzu. Zawierają one bardzo dużą ilość witaminy C około 350 mg w 100 g świeżej masy, ale też olejki eteryczne i kwasy organiczne, są też źródłem rutyny. W kuchni można je wykorzystywać jako składnik słodkich i słonych potraw, można je też smażyć, sporządzać napoje i nalewki. Również kwiaty robinii akacjowej nadają się do spożycia, zawierają dużą ilość olejków eterycznych, najlepiej nadają się do zasmażania w słodkim cieście.

Omlet ze stokrotkami

kwiaty jadalne

Omlet ze stokrotkami

Składniki:

  • 10 koszyczków stokrotek,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól, pieprz,
  • przyprawy do smaku,
  • 2 łyżki masła do smażenia.

Całe jaja dobrze roztrzepać z dodatkiem mleka oraz przypraw, przed smażeniem dołożyć opłukane i osuszone koszyczki stokrotek, smażyć na rozgrzanym maśle bez przykrycia, aż do uzyskania złotego koloru.

Robinia akacjowa w cieście

kwiaty jadalne

Robinia akacjowa w słodkim cieście

Składniki:

  • 15 kiści kwiatów robinii akacjowej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki,
  • Sól,
  • 1 szklanka białej oranżady,
  • olej do smażenia.

Z przygotowanych składników przygotować ciasto naleśnikowe; kiście robinii umyć i osuszyć a na patelni rozgrzać olej. Kiście kwiatów maczać w cieście i smażyć aż się zezłocą, podawać z cukrem pudrem.

Smażone w cieście kwiaty czarnego bzu

kwiaty jadalne

Smażone w cieście kwiaty czarnego bzu

Składniki:

  • 10 świeżych kwiatostanów bzu czarnego,
  • 1szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jaja,
  • olej do smażenia.

Wszystkie składniki ubić na gładką masę; kwiatostany bzu opłukać i osuszyć. Maczać w cieście trzymając za szypułkę, następnie smażyć na rumiano na gorącym tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem lub konfiturą.

Babeczki marchewkowo – nagietkowe

kwiaty jadalne

Babeczki nagietkowe

Składniki:

  • 2 pełne szklanki startej marchewki,
  • 1 szklanka płatków nagietka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka aromatu rumowego,

Połączyć w misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać ze sobą startą na dużych oczkach marchewkę, olej, jajka i aromat oraz płatki nagietka. Połączyć ze sobą składniki mokre i suche delikatnie mieszając. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec około 35 minut.

Sałatka z nasturcją i pistacjami

kwiaty jadalne

Sałatka z nasturcją i pistacjami

Składniki:

  • sałata np. rzymska, lodowa, cykoria lub rukola czy endywia, a najlepiej ich mieszanka,
  • świeże kwiaty nasturcji,
  • pistacje lub pestki dyni czy słonecznika,

Dressing:

  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka wody,
  • sól, pieprz, bazylia oregano i inne przyprawy do smaku.

Umytą sałatę porwać na kawałki, dodać obrane orzechy pistacji, przygotować dressing poprzez połączenie wszystkich składników, polać nim sałatę, wymieszać i ułożyć kwiaty nasturcji.

 

autor:  inż. Joanna Kmieć

Naukowe Koło Florystów
Katedra Ogrodnictwa
Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie
Opiekun Koła: dr inż. Beata Płoszaj- Witkowska

 

 

O autorze

Forum Kwiatowe

Dostarczamy treści dla florystów, właścicieli kwiaciarń i freelancerów. Masz coś do powiedzenia o florystyce i chcesz się tym podzielić z innymi miłośnikami kwiatów? Dowiedz się jak dołączyć do grona autorów. O autorach forumkwiatowe.pl