Kuchnia, wianki i Krakow Photo Fringe

02/06/2014

 


Reklama

Krakow Photo Fringe to inicjatywa, która skupia wydarzenia o tematyce fotograficznej odbywające się równolegle do Miesiąca Fotografii w Krakowie. Festiwal Miesiąc Fotografii w Krakowie od lat wytwarzał w mieście niezwykłą energię, angażując i inspirując do organizowania dodatkowych wydarzeń towarzyszących związanych z fotografią. – czytamy na stronie krakowfringe.com.

Na jedną z wystaw zorganizowaną w ramach tej inicjatywy natknęliśmy się wychodząc na spacer po dawnej dzielnicy przemysłowej miasta – Zabłocie. Tutaj, w miejscu starych fabryk powstają modne lofty mieszkaniowe, galerie oraz artystyczne knajpki pełniące rolę kawiarni i galerii w jednym. To miejsce, w którym ciągle jeszcze stare miesza się z nowym – sklep z tanią odzieżą i hurtownia odzieży roboczej obok nowoczesnego budynku muzeum MOCAK i apartamentowca w budowie – wszystko skupione w kręgu kilku uliczek. Zaglądnęliśmy do jednego z klimatycznych lokali i żeby lepiej wczuć się w modny, artystyczny klimat zamówiliśmy tartę orzechową z bekonem (lub odwrotnie) plus świeżo wyciskany sok z pomarańczy.

wianki Sekunda&Sieradzan

wianki Sekunda&Sieradzan

wianki Sekunda&Sieradzan

Nie przypadkiem zaglądnęliśmy właśnie do tej knajpki – mieściła się tutaj wystawa zdjęć w dużym formacie autorstwa Przemka Dzienisa pt. Cuda wianki, której pomysłodawcami byli twórcy dobrze znanego nam magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.  Zdjęcia ciekawe i choć nie było ich wiele, to z przyjemnością obejrzeliśmy uwiecznione na nich florystyczne aranżacje stworzone przez duet Sekunda&Sieradzan Floral Design.

bal4

wianki Sekunda&Sieradzan

wianki Sekunda&Sieradzan

wianki Sekunda&Sieradzan

wianki Sekunda&Sieradzan

Nas zainteresowała oczywiście część florystyczna, którą były wianki. Dowiedzieliśmy się, że sesja fotograficzna powstała w dość nietypowy sposób. Jej założeniem było powiązanie wianków z kuchnią, dlatego na początku powstawały kompozycje, a później kucharz Aleksander Baron przygotowywał dania do nich pasujące. Wszystko zostało udokumentowane zdjęciami, na których widać, że w daniach użyto kwiatów jadalnych. Jak udało się połączyć te dwie dziedziny – kuchnię i florystykę, to już oceńcie sami.

kwiaty-jadalne

Wiemy już, że niektóre z kwiatów mogą być jadalne. Te same kwiaty użyte w dekoracji stołu i w potrawie z pewnością zrobiłyby by wrażenie na gościach. Jeśli planujecie skorzystać z jakiegokolwiek przepisu na danie z kwiatami, to warto zaopatrzyć się w kwiaty pochodzące ze specjalnych upraw ekologicznych.

 

O autorze

Janusz Błaszczyk

Współzałożyciel i Redaktor Naczelny forumkwiatowe.pl - portalu dla florystów i nie tylko. Absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego. Z florystyką związany od 1989 roku. Na stałe mieszka i pracuje w Krakowie... Więcej o autorach ForumKwiatowe.pl...