Po długim weekendzie majowym zmęczeni, albo jak kto woli – wyczerpani odpoczywaniem, postanowiliśmy pokazać Wam trochę inne spojrzenie na kwiaty. Niektórzy uważają już sezon fiołkowy za zakończony, ale my, tak zwanym “rzutem na taśmę” chcemy pokazać Wam pewien pomysł z ich użyciem.


Reklama

 

fiołek

 

Będą to rożki kokosowe z bitą śmietaną!

Pomysł na ich zrobienie zaczerpnęliśmy z bloga Agnieszki – Every Cake You Bake:
“Rożki zrobiłam z ciasta na francuskie płatki “tuiles”. Są niesamowicie kruche i delikatne, a ich pieczenie to niemal zawody w zwijaniu rożków na czas – trzeba to robić błyskawicznie i na gorąco, bo zastygają i kruszeją momentalnie. Dlatego najlepiej piec je partiami, nie więcej niż 4-5 na raz lub zwijać na cztery ręce w jakimś sympatycznym towarzystwie. Trzeba pamiętać też, że rożki nadziewa się śmietaną tuż przed podaniem. Lepiej nie robić tego wcześniej, bo na pewno rozmokną i stracą swoją rozkoszną kruchość. Za to same rożki można upiec z wyprzedzeniem i przechowywać w zamkniętym pudełku.”

 

kwiaty jadalne

 

Na szczęście też, fiołki dobrze przechowują się w lodówce i takim sposobem można trochę przedłużyć ich żywot. Oto co nam będzie potrzebne:

Rożki kokosowe z bitą śmietaną i fiołkami

  • płatki kokosowe
  • 3 białka
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 70 g stopionego masła
  • 20 g mąki
  • szklanka śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki płatków fiołka
  • garść świeżych kwiatów fiołka
  • cukier fiołkowy

 

kwiaty jadalne - fiołki

 

Teraz szybka instrukcja…

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachy do pieczenia nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia (na papierze można narysować ołówkiem kółka takiej samej wielkości jako szablon).
  2. Białka lekko roztrzepać widelcem. Dodać wiórki kokosowe, cukier, mąkę i ostudzone, stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Na przygotowanej blasze rozsmarować bardzo cienką warstwę ciasta o kształcie kółek (o średnicy mniej więcej 10 cm). Wstawić do piekarnika i piec około 5 minut, aż płatki lekko się zarumienią. Gorące zdejmować delikatnie z blachy i natychmiast zwijać w rożki (najlepiej pomagać sobie w tym butelką lub małym słoiczkiem. Za jednym razem piec po kilka płatków do wyczerpania ciasta.
  4. Upieczone rożki można przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.
  5. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać płatki fiołka i delikatnie wymieszać.
  6. Rożki nadziewać fiołkową śmietaną tuż przed podaniem. Ozdobić świeżymi fiołkami i cukrem fiołkowym.

Jak Wam się podoba pomysł na ciasto z fiołkami? Będzie nim można częstować klientów zamawiających dekoracje komunijne, a nawet ślubne 🙂 Smacznego, a więcej pomysłów na wypieki z fiołkami znajdziecie na Every Cake You Bake.

 

kwiaty jadalne - fiołki

O autorze

Forum Kwiatowe

Dostarczamy treści dla florystów, właścicieli kwiaciarń i freelancerów. Masz coś do powiedzenia o florystyce i chcesz się tym podzielić z innymi miłośnikami kwiatów? Dowiedz się jak dołączyć do grona autorów. O autorach forumkwiatowe.pl