Natura sama w sobie jest artystą i projektantem. Możliwości jakie nam daje są praktycznie nieograniczone dzięki różnorodności form, tekstur, kolorów czy struktur, które występują w przyrodzie. We florystyce korzystamy z kwiatów, gałęzi, liści, ale przecież są też warzywa i owoce, które podobnie jak kwiaty, oferują mnóstwo możliwości twórczych. Zobaczcie kilka inspirujących pomysłów na aranżacje kwiatowe umieszczone w całkowicie naturalnych, owocowych i warzywnych pojemnikach.

Czy kwiaty można łączyć z owocami?

Zanim jednak przystąpimy do tworzenia kompozycji w owocowym naczyniu, trzeba zastanowić się do czego ona ma nam służyć, lub raczej jaka ma być trwałość takiej kompozycji. Niestety, połączenie kwiatów z warzywami lub owocami to konfiguracja, której należy unikać. Wytwarzają one bowiem etylen – bezbarwny i bezwonny naturalny hormon, który reguluje procesy dojrzewania całej rośliny. Jest to naturalny proces dzięki któremu roślina kwitnie, a jej owoce dojrzewają. W przypadku kwiatów ciętych zachodzi on jeszcze szybciej, ponieważ ścięty kwiat wydziela etylen w reakcji na uszkodzenie (cięcie). Nie dlatego, że chce on szybciej zwiędnąć, ale po to by przyspieszyć swój rozwój, przyciągnąć owady i umożliwić kontynuację gatunku zanim sam zginie. Tak na prawdę problemem nie jest więc sam etylen, ale jego nadmiar. Sprawia on, że rośliny nie tylko starzeją się szybciej, ale też ulegają deformacji albo ich wzrost zostaje zahamowany. Nadmiar ten występuje właśnie w otoczeniu owoców, ale trzeba też pamiętać, że niektóre kwiaty także wytwarzają go więcej niż inne!

Czy to oznacza, że nie można sobie pozwolić na dekoracje florystyczne z użyciem warzyw czy owoców? Nie, ale trzeba liczyć się z krótkotrwałością takiej dekoracji. Jeśli więc szykujemy aranżację na jednodniowy event, to można pozwolić sobie na odrobinę owocowego szaleństwa. By choć trochę ograniczyć negatywny efekt działania etylenu, to warto sięgnąć po te owoce i warzywa, które dopiero zaczynają dojrzewać, gdyż ilość wytwarzanego etylenu jest związana z fazą dojrzałości. Czyli: im bardziej dojrzałe jabłko, tym więcej etylenu.

Naczynia z owoców i warzyw – jak je wykonać?

Jednym z najczęstszych przykładów wykorzystania owoców lub warzyw jako naczynia jest dynia. Dynie są bardzo popularne w dekoracjach jesiennych oraz w okolicach Halloween. Wystarczy ją wydrążyć i umieścić wewnątrz pojemnik z wodą, w którym układamy kwiaty. Aby ułatwić sobie pracę i uzyskać stabilniejszy efekt, przykładamy naczynie do miąższu aby wyznaczyć okrąg, który będziemy wykrawać. Tę samą procedurę wydrążania można zastosować również do innych owoców czy warzyw, takich jak ananas, arbuz, melon, karczoch, grejpfrut (lub inne cytrusy), a nawet kapusta! Owoce egzotyczne i kokosy podkreślą tropikalny charakter aranżacji i świetnie sprawdzą się w dekoracjach o podobnej tematyce. Można też użyć łupiny kokosa, która ze względu na swoją trwałość sprawdzi się także jako pojemnik na roślinę doniczkową, pod warunkiem, że wydrążymy z niego cały miąższ.

Innym pomysłem na zastosowanie warzyw w dekoracjach florystycznych jest stworzenie z nich osłonki dla plastikowego lub szklanego naczynia. Wystarczy założyć na naczynie gumkę i wsunąć pod nią np. szparagi. Na końcu można ją zamaskować bawełnianym sznurkiem, rafią lub innym naturalnym materiałem. Metoda ta sprawdza się w przypadku podłużnych kształtów, jakie mają np. cebulka dymka, rabarbar, fasola.

O autorze
Forum Kwiatowe

Forum Kwiatowe

Dostarczamy treści dla florystów, właścicieli kwiaciarń i freelancerów. Masz coś do powiedzenia o florystyce i chcesz się tym podzielić z innymi miłośnikami kwiatów? Dowiedz się jak dołączyć do grona autorów. O autorach forumkwiatowe.pl