Dla wszystkich entuzjastów kwiatów, florystów z duszą artysty oraz miłośników natury, czasami najbardziej wyjątkowe inspiracje przychodzą z połączenia różnych dziedzin sztuki. Jeśli myślisz że florystyka i cukiernictwo nie mają ze sobą wiele wspólnego, to przygotuj się na zaskoczenie! Przedstawiamy wyjątkowy przepis na “Ciasto z Mchu”, które nie tylko kusi wyglądem, ale także przenosi nas w magiczny świat florystycznych aranżacji.


Reklama

To nie jest zwyczajne ciasto. To ciasto, w którym cukiernicze umiejętności splatają się z naturą w sposób niezwykle kreatywny. Pomysł na to wyjątkowe danie może zainspirować miłośników natury, chętnych do eksploracji nowych ścieżek w kuchennym świecie. Choć nie znajdziesz w nim prawdziwego mchu, to wydaje się jakby natura sama zagościła na Twoim stole.

Magiczne ciasto z mchu

Poniżej przedstawiamy przepis na ciasto z mchu, które nie tylko rozweseli podniebienie, ale także zainspiruje do stworzenia pięknej, naturalnej aranżacji na wyjątkową okazję. Oryginalny przepis pochodzi z bloga: misswondersmith.com, a ciasto wygląda jak na zdjęciu poniżej:

Zapraszamy do kreatywnej podróży w świat kwiatowych aranżacji, w których natura staje się najpiękniejszą dekoracją. Gotowi na poczęstunek dla oczu i podniebienia? Przejdźmy do magicznego przepisu…

Ciasto z mchu – przepis

Przepis jest podzielony na dwie części. Na początku pieczemy ciasto, a następnie robimy krem grejpfrutowy i przystępujemy do ostatniego etapu, czyli przekładamy ciasto kremem i dekorujemy.

Ciasto

Składniki:

⦁ 340 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
⦁ 300 g cukru
⦁ 6 jajek
⦁ 2 łyżeczki wanilii
⦁ 4 łyżki soku z cytryny
⦁ skórka z dwóch cytryn
⦁ 500 g puree z pokrzywy (lub puree ze szpinaku) – przepis na końcu tekstu
⦁ 500 g mąki pszennej
⦁ 4 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 165°C i przygotuj 2 blachy. Jedną okrągłą o średnicy 23 cm oraz 1 mniejszą blachę (dowolnego kształtu), lekko natłuszczając je i posypując mąką. Formy możesz wyłożyć papierem do pieczenia, jednak tą okrągłą najlepiej będzie wyłożyć papierem tylko na dnie, aby ciasto w trakcie pieczenia przywarło do brzegów i zachowało ładną okrągłą i równą formę.
  2. W dużej misce utrzyj margarynę (lub masło) oraz cukier. Dodawaj po jednym jajku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj wanilię, sok z cytryny oraz skórkę z cytryn i dokładnie wymieszaj. Dodaj puree z pokrzywy.
  3. W innej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze wymieszaj suche składniki, a następnie połącz je z masą z jajek i pokrzywy.
  4. Rozdziel masę na pół i umieść w przygotowanych formach do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, lub do momentu, gdy wbita w nie wykałaczka będzie po wyjęciu czysta.

Krem grejpfrutowy

Składniki:
⦁ 225 g margaryny lub masła, w temperaturze pokojowej
⦁ 1/4 łyżeczki soli
⦁ 1 1/2 łyżki soku z grejpfruta
⦁ 500-625 g cukru pudru (1/2-3/4 kg)

Przygotowanie:

  • Utrzyj masło (lub margarynę), sól i cukier aż składniki się połączą w jednolitą masę.
  • Dodaj sok z grejpfruta i mieszaj, aż powstanie gładki krem. Możesz ocenić konsystencję i dodać więcej cukru pudru lub soku z grejpfruta według uznania.
  • Po ostudzeniu ciasta, przy użyciu długiego noża przytnij wierzch ciasta, aby był płaski. Nie wyrzucaj go, będzie potrzebny w kolejnym etapie. Umieść jedno ciasto na talerzu do serwowania i wokół ciasta umieść paski papieru do pieczenia, aby łatwiej było dekorowaniu uprzątnąć talerz.
  • Nałóż warstwę kremu na krążek z ciasta, a następnie ostrożnie umieść na masie drugi krążek. Na tym etapie warto umieścić ciasto w lodówce na około godzinę, aby krem dobrze zastygł. W międzyczasie pokrusz resztki odciętego wierzchu ciasta oraz mniejszego ciasta, upieczonego w osobnej blaszce, na grube okruchy.
  • Rozprowadź resztę kremu na całym cieście i udekoruj okruchami całą powierzchnię, aby przypominała mech. Usuń papier do pieczenia z talerza – tak przygotowane ciasto jest gotowe do podania. Możesz je dodatkowo ozdobić według własnego uznania. Doskonale będą pasowały leśne owoce, takie jak maliny i ostrężyny.

Uwagi

  • Pieczenie ciasta w niższej temperaturze przez dłuższy czas pomaga zachować świeży, zielony kolor.
  • Puree z pokrzywy wymaga zerwania parzących liści – należy to robić w rękawicach. Następnie gotujemy je przez kilka minut odcedzamy i od razu zanurzamy w lodowatej wodzie, aby ostygły i zachowały kolor. Następnie należy je zmiksować na gładką pastę w blenderze. Możliwe, że będzie trzeba dodać 1 łyżkę wody, aby masę nieco rozluźnić i łatwiej blendować.
  • Jeśli nie chcesz używać pokrzyw, to możesz zastosować szpinak – też się sprawdzi! Jego smak będzie subtelny i prawie niezauważalny, dobrze skomponuje się ze smakiem cytrusowym. Jeżeli zdecydujesz się na puree ze szpinaku, to po prostu zmiksuj świeże liście młodego szpinaku w blenderze z niewielką ilością wody, aby uzyskać gładką masę.

Poniżej przedstawiamy więcej pomysłów na ciasto z mchu, które mogą zainspirować Was do własnych kreatywnych działań kulinarnych.

O autorze

Forum Kwiatowe

Dostarczamy treści dla florystów, właścicieli kwiaciarń i freelancerów. Masz coś do powiedzenia o florystyce i chcesz się tym podzielić z innymi miłośnikami kwiatów? Dowiedz się jak dołączyć do grona autorów. O autorach forumkwiatowe.pl