Wrażenia po warsztatach w Augustowie

02/10/2015

Za nami kolejne warsztaty florystyczno-kulinarne, tym razem pod ciekawym tytułem pt. Ekoforma. Miejscem niedzielnego spotkania był klimatyczny Augustów i klub jachtowy położony nad pięknym i czystym jeziorem Białym.

[imagebrowser id=181]

Otoczenie idealnie pasowało do tematu warsztatów związanego z trendem ekologicznym i stosowaniem przyjaznych dla środowiska naturalnego podstaw kompozycji florystycznych. Warsztaty miały formułę łączoną; można było szlifować umiejętności zawodowe i odprężyć się w trakcie wspólnego gotowania.

Podczas pierwszej, florystycznej części, uczestnicy poznali wybrane produkty firmy Victora z serii EcoLine i przetestowali jakość kwiatów z webshopu VHV Flowers and Greens. Prowadząca warsztaty Katarzyna Greta Szymkowiak oprócz fachowych wskazówek dotyczących kompozycji, formy i trendu ekologicznego dzieliła się także swoim doświadczeniem handlowym: podpowiadała jak przedstawiać ofertę i prowadzić rozmowę z klientem aby zamykać transakcje z sukcesem. W efekcie 4-godzinnej pracy każdy uczestnik stworzył dwie piękne, klasyczne formy pogrzebowe: wieniec i serce.

 

DSC07541

 

W przerwie między florystyką a „kuchnią” znalazło się trochę czasu na rozwinięcie tematu sprzedażowego. Julia Błaszczyk – wydawca naszego portalu – opowiedziała o tym jakie treści należy prezentować na swojej stronie internetowej i fanpage’u aby skuteczniej pozyskiwać zamówienia od potencjalnych klientów. Tematy biznesowe wracały jeszcze w rozmowach w trakcie kolejnej, kuchennej części warsztatów, jako temat bliski wszystkim uczestnikom – przedsiębiorcom i florystom. Grupa wykorzystała fakt niecodziennego spotkania by zawiązać nowe kontakty, ale nie przeszkodziło to jej w realizacji planu – przygotowania kolacji dla 26 osób (uczestników warsztatów i przedstawicieli firm, które zorganizowały spotkanie). Maciek Kopczyński, nasz mistrz kucharski, instruował jak przygotować przystawkę, czyli krewetki z sosem muślinowym i pomidorami konkase, a następnie danie główne – domowe lasagne z polędwiczką wieprzową, grzybami i cukinią, oraz deser, czyli marynowane banany w białym winie i limonce smażone w cieście filo z melonowym consomme. Można powiedzieć, że część „kuchenna” wraz z wieńczącą ją kolacją przyniosły uczestnikom wiele nowych wrażeń kulinarnych i dobrej zabawy, ale były też doskonałą okazją do integracji i rozmów na tematy branżowe.

Warsztaty zrealizowane zostały dzięki udziałowi partnerów: prężnie działającej w regionie Hurtowni Storczyk (Białystok) oraz holenderskiego dostawcy kwiatów VHV Flowers and Greens. Podziękowania kierujemy też do wspierających to przedsięwzięcie firm: Victoria, Chrysal i Euroflorist.

Podziękowania należą się wszystkim uczestnikom – za obecność, pozytywne nastawienie, „otwarte głowy” i dobry nastrój, który zbudował atmosferę naszego spotkania.

 

O autorze

Forum Kwiatowe

Dostarczamy treści dla florystów, właścicieli kwiaciarń i freelancerów. Masz coś do powiedzenia o florystyce i chcesz się tym podzielić z innymi miłośnikami kwiatów? Dowiedz się jak dołączyć do grona autorów. O autorach forumkwiatowe.pl