Gerbera należy do tych kwiatów, które znajdują się na „żelaznej” liście asortymentu każdej kwiaciarni. Znajduje się też w ścisłej czołówce najczęściej sprzedawanych kwiatów. Możemy ją dostać o każdej porze roku, w każdej niemal kwiaciarni. Skąd bierze się popularność gerbery? Gerbera to kwiat dobrze znany i lubiany przez klientów. Ma mnóstwo zalet, dzięki którym floryści chętnie po nią sięgają.

Gerbera to różnorodność form i kolorów

Duże zainteresowanie gerberą to zasługa mnogości odmian. Na rynku znajdziemy gerbery we wszelkich odcieniach żółci, pomarańczu, różu, a także jasnozielone, czerwone, w kolorze intensywnej fuksji, a nawet burgundu. Co więcej dostępne są także odmiany dwukolorowe. Wystarczy sięgnąć do katalogu producenta, by doznać kolorowego zawrotu głowy.

 

gerberafot. colouredbygerbera.com

gerbera-odmiany

gerberafot. colouredbygerbera.com

gerberafot. colouredbygerbera.com

 
Szeroka paleta barw daje ogromne możliwości użycia gerbery we florystycznych aranżacjach. Lecz nie tylko kolor stanowi o jej sile, jej zaletą jest również piękna, klasyczna forma. Znakiem rozpoznawczym klasycznych odmian gerbery jest prosty, wręcz graficzny kształt kwiatostanu z wyraźnym środkiem składającym się z kwiatów rurkowych i symetrycznie ułożonymi kwiatami języczkowymi. Być może właśnie ta prostota sprawiła, że jej popularność w Polsce nieco spadła kilkanaście lat temu, ale na krótko. Nowe odmiany o różnorodnym kształcie i ułożeniu kwiatów języczkowatych sprawiają, że zainteresowanie tym kwiatem ponownie umacnia się w sile, a hodowcy holenderscy wprowadzają każdego roku szereg nowych odmian, które odbiegają od klasycznego wyobrażenia gerbery. Obecnie na rynku pojawiły się odmiany pełne, odmiany o różnej wielkości kwiatostanów od mini do maxi.

Nowe odmiany mieliśmy okazję zobaczyć podczas ostatnich targów IPM w Essen oraz Floradecora we Frankfurcie. Odmiany Pasta Carbonara i Pasta Rosata spotkały się z bardzo pozytywnym przyjęciem, ale do równie ciekawych można zaliczyć gerberę Karembeu czy Kanfetta.

 

gerbera nowe odmianyfot. colouredbygerbera.com

gerbera-pasta-toscana

 

Gerbera – kwiat przyjazny floryście

Wielką zaletą gerber jest fakt, iż nie są one kojarzone z konkretną okazją czy symboliką. Są to kwiaty o uniwersalnym zastosowaniu. Mogą pojawiać się we wszelkich aranżacjach – począwszy od bukietów ślubnych, a skończywszy na kompozycjach pogrzebowych – i nikt nam nie będzie miał za złe użycia tego właśnie kwiatu. Warto wspomnieć też, że odmiany o większym kwiatostanie doskonale sprawdzają się w dużych kompozycjach, ponieważ stosunkowo niewielka ilość roślin wystarcza do zapełnienia większej przestrzeni.

Do zalet gerbery należy dodać także jej cenę i dostępność. Oferta hurtowa zaczyna się już poniżej złotówki w przypadku odmian „mini”, a odmiany o większych kwiatostanach czy nawet nowości odmianowe oscylują w okolicy 2-2,50 złotych. Oczywiście oferta może być różna w zależności od dostawcy, ale niewątpliwie gerbera do drogich kwiatów nie należy. Poza tym jest dostępna przez cały rok w ofercie hurtowej, dlatego nie ma z nią problemu jeśli chcemy zaplanować jakąś aranżację dla klienta przez dłuższy czasu.

 

kompozycje z gerberąfot. colouredbygerbera.com

kompozycje z gerberąfot. colouredbygerbera.com

kompozycje z gerberąfot. colouredbygerbera.com

kompozycje z gerberąfot. colouredbygerbera.com

gerbera-odmiany

 

Świeżość, trwałość i pielęgnacja

Kolejną zaletą gerber jest ich trwałość. Odpowiednio pielęgnowane (podcinamy końcówki, wymieniamy wodę, dodajemy odżywkę) utrzymują się w wazonie przynajmniej tydzień, a nawet do kilku tygodni. Warto pamiętać, że gerbery należy trzymać w niewielkiej ilości wody – wystarczy, jeśli zamoczymy jedynie końcówki łodyg, które są miękkie i mają tendencje do gnicia.
O czym warto pamiętać kupując gerbery? Powinny mieć proste, nieposkręcane łodygi – takie zdecydowanie łatwiej wykorzystać w bukietach. Powinny być „napite” o czym świadczy sprężystość łodygi i waga. Świeża paczka dobrze napitych kwiatów jest ciężka. Najświeższe gerbery mają tzw. piętkę (końcówka łodygi nie jest podcięta), która świadczy o tym, że zostały niedawno wyciągnięte z ziemi. Jeśli jednak są podcięte, to nie oznacza, ze są stare – w obrocie hurtowym świeże gerbery są również podcinane np. po transporcie. Dodatkowo żywotność gerbery można przedłużyć poprzez zastosowania techniki zaparzania łodyg (końcówki zanurzamy na 10 sekund we wrzątku),następnie wstawiamy do wody. Co więcej możemy zastosować również zabieg „drutowania”. Mianowicie do środka łodygi wkładamy cienki drucik florystyczny. Pamiętając o tym aby zawsze wbity był przez środek kwiatu. Wystającą część drutu przycinamy. Zastosowanie tego zabiegu pozwoli nam na usztywnienie łodyg, dzięki czemu kwiaty będą łatwiejsze w układaniu.

Zalety gerbery:

  • Wielość odmian
  • Szeroka gama kolorów
  • Dostępność przez cały rok
  • Uniwersalne zastosowanie w kompozycjach
  • Stosunkowo wysoka trwałość
  • Można korzystać także z liści, które są piękne w kompozycjach
  • Duże kwiaty dobrze wypełniają przestrzeń – np. w dekoracji kościoła
  • Przyzwoita cena

Wady:

  • Miękkie łodygi z tendencją do gnicia
  • Trzeba stosować odżywki i pilnować ilości wody

 
Miesiąc luty jest dla nas świętem gerbery. Z pewnością napiszemy o niej jeszcze i postaramy się Was zaskoczyć… Zapraszamy też na Targi Special Days, podczas których mistrz florystyki Rafał Kawałko zaprezentuje między innymi ciekawe odmiany gerber w swoich aranżacjach florystycznych.
 

prelekcje

O autorze
Forum Kwiatowe

Forum Kwiatowe

Dostarczamy treści dla florystów, właścicieli kwiaciarń i freelancerów. Masz coś do powiedzenia o florystyce i chcesz się tym podzielić z innymi miłośnikami kwiatów? Dowiedz się jak dołączyć do grona autorów. O autorach forumkwiatowe.pl

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz