Jeżówka purpurowa – Echinacea puprurea przywieziona została do Europy z Ameryki Północnej, gdzie naturalnie występuje w widnych lasach oraz na preriach. Uprawiana jest najczęściej w przydomowych ogrodach jako bylina zimująca w gruncie. Kwitnie obficie od lipca do października. Kwiatostany jeżówki przyciągają wiele owadów i motyli.
 


Reklama

Jeżówka

Jeżówka, fot. Paulina Świderska

 
Należy do rodziny astrowatych, jej kwiatostan jest typowy dla tej rodziny – złożony z kwiatów rurkowych, które stanowią środek kwiatu układając się w tzw. główkę oraz kwiatów języczkowych otaczających ją. Kwiaty rurkowe najczęściej są koloru brązowego natomiast języczkowe mogą być białe ‘Avalanche’, zielone ’Green Jewel’®, różne odcienie różu ‘Purple Emperor’, ‘Pink double delight’, czerwone ’Papallo’® Compact Deep Orange, ‘Nerine’, pomarańczowe ‘Julia’ czy żółte ‘TWEETY’®, ‘Skipper Yellow’.
 

Jeżówka 'Green Jewel'

Jeżówka ‘Green Jewel’

 
Co ciekawe w ostatnim czasie na rynku pojawiło się wiele ciekawych odmian o pełnym kwiatostanie np. ‘Butterfly Kisses’ czy ‘Hot Papaya’®. Ciekawą odmianą jest również ‘Rainbow Marcella’ – kwiaty języczkowe tej odmiany przechodzą w różne odcienie różu. Jeżówki zazwyczaj dorastają do ok. 100 cm, nowością na rynku są formy kompaktowe o zwartym i niskim pokroju czego znakomitym przykładem jest zaprezentowana na tegorocznej ZIELEŃ TO ŻYCIE odmiana ‘TWEETY’®.

Jeżówka purpurowa to nie tylko roślina ozdobna, ale także lecznicza. Ceniona jest szczególnie za właściwości wspomagające podnoszenie odporności organizmu. Jej właściwości doceniali już Indianie, którzy stosowali ją na takie przypadłości jak trudno gojące się rany, bóle zębów, ukąszenia węży, bóle gardła czy głowy. Niemalże była lekiem na wszystko. Współcześnie polecana na przeziębienia, trądzik i opryszczkę. Co ciekawe mało kto wie, że korzenie jeżówki są jadalne.

Jeżówka

Jeżówka 'Big Kahuna'

Jeżówka ‘Big Kahuna’, fot. Paulina Świderska

Jeżówka 'Feeling-White'

Jeżówka ‘Feeling-White’, fot. Paulina Świderska

Świetnie nadaje się do bukietów i kompozycji. Najczęściej wykorzystywana jest sama główka, bez kwiatów języczkowych ze względu na ich krótkotrwałość. Aby przedłużyć ich trwałość można zastosować metodę zaparzania, czyli odpowietrzania wiązek przewodzących lub zastosować dostępne na rynku pożywki do przedłużania trwałości kwiatów ciętych. Jednak należy pamiętać by sięgać po właściwe odżywki czytając dobrze etykiety, a nie saszetki dedykowane klientowi końcowemu. Kwiaty rurkowe pięknie zasuszają się i nadają się na suche bukiety.

A czy Wy drodzy czytelnicy wykorzystujecie jeżówki w swoich kompozycjach?
 


Przydatność jeżówki

 
Nasadzenia w ogródkach przydomowych ★★★★★
Kwiat do suchych bukietów ★★★★★
Roślina lecznicza ★★★★★
Kwiat cięty do żywych kompozycji i bukietów ★★★★
Nasadzenia w parkach i zieleńce ★★★★
Trwałość po zbiorcza kwiatów ★★★★
Roślina wykorzystywana w kosmetyce ★★★★
Kwiat jadalny ★★★★


 

Jeżówka 'Southern Belle'

Jeżówka ‘Southern Belle’, fot. Paulina Świderska


Jeżówka 'Power Coral'

Jeżówka ‘Power Coral’, fot. Paulina Świderska


Jeżówka 'Milkshake'

Jeżówka ‘Milkshake’, fot. Paulina Świderska


Jeżówka 'Marmalade'

Jeżówka ‘Marmalade’, fot. Paulina Świderska


Jeżówka 'Buterfly kisses'

Jeżówka ‘Buterfly kisses’, fot. Paulina Świderska

O autorze

Paulina Świderska

Magister inżynier ogrodnictwa, aktualnie doktorantka na Wydziale WOBiAK SGGW w Warszawie, w katedrze roślin warzywnych i leczniczych. Od dziecka związana z branżą ogrodniczą. Interesuję się nowinkami ogrodniczymi oraz makrobiotyką. Swój wolny czas najchętniej spędza wśród natury, podziwiając jej piękno. Kocha kwiaty, a szczególności peonie, które kolekcjonuje w swoim ogrodzie. Częsty gość wystaw, wykładów i różnego typu imprez związanych z zieloną branżą.